Wat is Gamificatie?
Gamificatie is het integreren van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext om zo menselijk gedrag positief te beïnvloeden.
Hoe moet je dit zien? Een voorbeeld. Een blikvanger naast de weg is een knap stukje gamificatie. Het gooien van een flesje in de blikvanger kan namelijk gezien worden als spel:
- je kent de spelregels zonder daarvoor een handleiding te lezen (het flesje moet in de blikvanger)
- je krijgt feedback tijdens het spelen: je gooit raak of mis, en
- je weet wanneer je gewonnen hebt (wanneer het flesje erin is)
Deze drie punten, spelregels, feedback en winnende conditie. zijn een belangrijke basis om iets te gamificeren.
Het resultaat; afval wegooien is leuk(er) geworden en zal sneller worden gedaan!
Het winnaars effect
Een van de bijzondere dingen van gamificatie is dat er ook letterlijk wat in je lichaam gebeurt door het spelen. Games zijn krachtig omdat ze goed het concept intrinsieke versterking in zich hebben.
Dit werkt als volgt: elke keer als je jezelf uitdaagt, hoe klein de uitdaging ook is, en je haalt je doel, dan geven je hersen een kleine hoeveelheid dopamine af. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en geeft je een plezierig en fijn gevoel. Hoe vaker je deze cyclus, (uitdagen en doel behalen) herhaalt en hoe meer dopamine je hierdoor krijgt vanuit je hersenen hoe meer je dit ook wilt gaan doen. Dit wordt ook wel het winnaars effect genoemd.
Gamificatie in het onderwijs
Gamificatie is geïdentificeerd als één van de opkomende technologieën die een grote impact kunnen hebben op het onderwijs. Daarnaast wordt het gezien als een nieuwe aanpak die de brug kan slaan tussen de generatiekloof van leraar en student.
Onderzoek laat zien dat gamificatie positief kan bijdragen aan motivatie van de leerlingen en dat het een grotere betrokkenheid van de leerlingen bij leertaken geeft. Het gebruik van gamificatie werkt niet negatief op schoolresultaten. Belemmeringen die leraren ervaren om gamificatie te gebruiken, zijn gebrek aan tijd en gebrek aan opleiding en ondersteuning. GameOverWijs kan hierbij ondersteunen.
Niet alleen kennis, maar samen gamificatie implementeren in je les
GameOverWijs biedt niet alleen workshops en masterclasses aan, maar maakt ook concrete producten en lessen die jij als docent direct kan inzetten. Wij streven ernaar om samen een lesplan te maken waarbij je zelf gamificatie in de praktijk kan brengen. Heb je meer hulp nodig, of wil je ons eerst in actie zien? Wij werken met bevoegd docenten en kunnen ook meedraaien in lessen of workshops voor leerlingen aanbieden. Leuk voor de leerling, nuttig voor de docent!
Enthousiast geworden? Wij komen graag in contact, liever appen, dat kan ook!
Ben je niet werkzaam in het onderwijs, maar heb je wel interesse gekregen in de mogelijkheden van gamificatie? Schroom niet om contact op te nemen er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Tot snel!
Bronnen: Definitie gamificatie(Zichermann, G & Cunningham, C 2011)
Winnaars effect (Robertson, 2013)
Gamificatie in Onderwijs: (Filomena & Ricciardi, 2015) & (Martí-Parreño, Seguí-Mas, & Seguí-Mas, 2016)